Gambar Google
Bahan-bahan:1kg ekor / tulang segar
600gm isi daging.
(Di rebus dalam periok dengan rempah kayu manis (2). bunga lawang(2),
buah pelaga(5) dan bunga cengkih (4) halia & bawang putih. Titikan
saja halia dan bawang putih.
Letakan daun pandan yang di ikat (3 ikat), garam secukup rasa selama 1.5 jam.)
1 inci halia dikisar
4 ulas bawang putih dikisar
1 labu bawang besar dikisar
1 cawan bawang merah goreng dikisar
1 biji buah tomato di hiris enam
Garam cukup rasa
1 sudu teh serbuk lada hitam kisar
2 tangkai daun sup @ saderi. Di hiris halus.
2 sudu besar mentega untuk menumis
2biji limau nipis(diambil jusnya)
Cara-cara:
Panaskan mentega, api yang serdehana. Goreng bahan-bahan yang di kisar dengan serbuk rempah dan daun pandan. Apabila baunya bangkit,masukan air stok daging rebusan - 6 cawan untuk kuah nya. Apabila sudah mendidih masukan ekor dan isi daging yang sudah di rebus empuk. Ambil 6 cawan air stok rebusan ekor. Tapis stok nya sebelum itu. Garam secukup rasa. Rebus lagi selama 10/15 minit. Biarkan mendidih, kemudian masukan buah tomato yang telah dihiris.Masukkan jus limau nipis.
1 inci halia dikisar
4 ulas bawang putih dikisar
1 labu bawang besar dikisar
1 cawan bawang merah goreng dikisar
1 biji buah tomato di hiris enam
Garam cukup rasa
1 sudu teh serbuk lada hitam kisar
2 tangkai daun sup @ saderi. Di hiris halus.
2 sudu besar mentega untuk menumis
2biji limau nipis(diambil jusnya)
Cara-cara:
Panaskan mentega, api yang serdehana. Goreng bahan-bahan yang di kisar dengan serbuk rempah dan daun pandan. Apabila baunya bangkit,masukan air stok daging rebusan - 6 cawan untuk kuah nya. Apabila sudah mendidih masukan ekor dan isi daging yang sudah di rebus empuk. Ambil 6 cawan air stok rebusan ekor. Tapis stok nya sebelum itu. Garam secukup rasa. Rebus lagi selama 10/15 minit. Biarkan mendidih, kemudian masukan buah tomato yang telah dihiris.Masukkan jus limau nipis.
Taburkan ke dalam supnya, daun sup & bawang goreng .
Sedia untuk dihidang.
Sumber : Encik Minhat TBS.
No comments:
Post a Comment